пятница, 18 ноября 2016 г.

ВИГОТОВЛЕННЯ ЛЯЛЬКИ-МОТАНКИ

Лялька-мотанка є не лише предметом гри та творчості, але й реліктом культу та оберегом. Лялька, яка знаходиться в домі, уособлює його дух, є його Берегинею.

Основи української народної іграшки започатковано ще в період Трипільської культури. Найдавніша лялька, знайдена на території України, походить з Ольвії. Це невелика скульптурка з жовтої глини з рухомими кінцівками. 

Для виготовлення іграшок використовувалися природні матеріали - дерево, глина, солома, рогоза, тканина, а згодом - листя кукурудзи. До початку XX століття дівчата, готуючи скриню з весільним посагом, разом з рушниками і сорочками, клали туди власноруч виготовлених ляльок-мотанок.

Сьогодні, коли мода на етніку знов у фаворі, дуже важливо розуміти, що у кожної ляльки була своя чітко визначена форма та призначення.

Так, наприклад, кувадки – це прості маленькі ляльки, які виготовлялися для немовлят і заміняли на колисці брязкальця. Вважалося, що нитка з кувадками захищає дитину від злого ока.
 Поради для виготовлення ляльки-мотанки 1/1
Лялька-багаторучка, ще відома під назвою Пилипівка, мала допомагати господині у хатніх справах. Кожна рука такої ляльки виконує загадані бажання, зв’язані з домашніми обов’язками. Також на неї було зручно зав’язувати стрічки для нагадування про невиконану справу.

Лялечка-круп’яничка (зерновушка) приносила в дім достаток, благополуччя, допомагала досягти успіхів на роботі.
Існують правила, яких треба дотримуватися під час виготовлення текстильної ляльки-мотанки. Ці правила є важливими, якщо ви хочете не лише іграшку, але й оберіг.

  1.  Для виготовлення ляльки бажано використовувати не нові тканини, а шматки з одягу доброзичливої та здорової людини. Для дітей мотанку потрібно робити з одягу мами.
  2. Ляльку потрібно мотати за рухом сонця, щоб вона приносила щастя та удачу. Головою ляльки-мотанки можуть бути як намотані по спіралі шматки тканини, що є символом плинності життя і руху, розвитку по спіралі, так і горішок, що є символом мудрості.
  3. Лялька-мотанка безлика або з хрестом на обличчі. Викладений з різнокольорових ниток хрест – це давній солярний знак. Він робиться з яскравих кольорів.
  4. Якщо лялька символізує юну дівчину, то її волосся повинно бути заплетеним в одну косу, голова не покрита хусткою – на ній лиш зав’язана пишна стрічка з бантом на потилиці. Якщо вплести в косу стрічку - це буде означати, що дівчина на виданні. Стрічка, вплетена в півкосу свідчить, що дівчина засватана. Для дорослої жінки волосся мотанки прикрашалося хусткою. Для нареченої – вінком.
  5. Лялька-мотанка робиться за один раз. Одяг можна виготовити і пізніше, а от сам тулуб слід зробити зразу.
  6. У ляльку треба вкладати позитивні наміри й думки. Тоді вона принесе добро своєму майбутньому власнику.
  7. При виконанні ляльки-мотанки не використовується голка. Але якщо лялька має художньо-естетичне значення допускається використання голки для оздоблювання її одягу.
  8. Мотанка символізує долю людини, тому на ній не повинно бути вузликів, бо саме такий "вузол" може утворитися на долі.
  9. Якщо лялька робиться на добробут і здоров’я родини – для її одягу підбираються червоно-зелені відтінки, для успіху у фінансових справах – зелені та золотисті, для щастя у коханні чи подружньому житті – червоні, рожеві, помаранчеві кольори, для успіху у творчості – блакитні.
  10. Потужну захисну силу мають ляльки, виготовлені з натурального конопляного полотна – це універсальний оберіг від нещастя і хвороб.
 Поради для виготовлення ляльки-мотанки 1/1

 У статті використані фотографії авторських робіт майстра Оксани Турти.
Джерело: kievvlast.com.ua

Комментариев нет: